Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want de premie van een overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van wat je verzekerd (bedrag), wie je verzekerd (wiens leven) en de looptijd van de verzekering. Wij leggen graag uit hoe je bepaald wat een overlijdensrisicoverzekering kost.

Een 40-jarige kan een bedrag van €100.000 verzekeren tegen een premie van ongeveer €6,50 per maand. Een 30-jarige betaalt voor deze verzekering €3,50 per maand. Hierbij ben ik uitgegaan van een looptijd van 12 jaar. Bij het in leven zijn over 12 jaar, vervalt de overlijdensrisicoverzekering zonder een uitkering te verrichten. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering met een dalend verzekerd bedrag. In dat geval wordt het verzekerd bedrag jaarlijks verlaagd. Uiteraard zorgt deze verzekeringsvariant voor een lagere premie.

Waarom keert de overlijdensrisicoverzekering niet uit bij het in leven zijn op de einddatum?

Het is een verzekering waarmee je een bepaalde risico afdekt, namelijk het op jonge leeftijd overlijden. Als er op de einddatum een uitkering zou volgen bij het in leven zijn van de verzekerde, zou de premie hoger moeten zijn.

Rokers betalen meer voor de overlijdensrisicoverzekering

Rokers hebben een grotere kans om op een jonge leeftijd te overlijden. Dat blijkt ook uit de statistieken, dus houdt de verzekeraar daar rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de premie. Het wel of niet roken is een standaard vraag bij het aanvragen van de overlijdensrisicoverzekering. Je komt onder een hogere premie uit als je al meerdere jaren bent gestopt met roken.

 

Ben je benieuwd wat een overlijdensrisicoverzekering jou kost? Bereken het hier.