De afgelopen weken heb ik veel vragen gekregen over mijn website Geenuitvaartverzekering.nl. Meestal positieve reacties, maar ook negatieve reacties. VVPonline.nl (website voor professionals uit de financiële dienstverlening) heeft afgelopen week een poll open gezet met de vraag: “ORV en sparen goed alternatief voor uitvaartpolis?”. De meerderheid van de stemmers ziet de overlijdensrisicoverzekering + sparen zitten als alternatief voor de uitvaartverzekering.

Van de specialisten vindt 53% de ORV + sparen een goed initiatief en 47% stemt tegen. Een tweetal nadelen die ik vaak hoor wil ik graag toelichten.

Het sparen levert onvoldoende rendement op

Mijn timing voor het lanceren van de website is bijzonder. Vermoedelijk gaan de eerste banken binnenkort bekend maken dat ze een negatieve spaarrente in rekening gaan brengen bij spaarders. Ik vermoed dat het vooral gaat om spaarrekeningen met behoorlijke saldo’s. Deze maand heeft de Deense bank Jyske een negatieve spaarrente doorgevoerd voor spaarders met meer dan één miljoen euro op de rekening.

Op dit moment levert het sparen inderdaad niets op, maar het aanvullend sparen voor de uitvaartkosten is op lange termijn denken. De overlijdensrisicoverzekering dekt tot je 70e de uitvaartkosten. Daarna moet je voldoende spaarsaldo hebben. Op dit moment een lage rente is niet zo erg. Bij een laag saldo is het rendement in euro’s toch klein. Als de spaarrentes over 10 jaar weer flink gestegen zijn is er niets aan de hand. De tijden met hoge spaarrentes gaan een keer weer komen.

Het spaargeld wordt waarschijnlijk anders uitgegeven

De combinatie overlijdensrisicoverzekering en het sparen vraagt wel om discipline. Het gereserveerde bedrag voor het betalen van de uitvaartkosten na je 70e, moet wel blijven staan. Ook als je even extra geld nodig hebt, moet je het geld laten staan. Als je deze discipline niet hebt, is de ORV + sparen niets voor jou.

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag.