Bij het berekenen van het rendement op het spaarkapitaal ga ik uit van een rendement van 2,64%. Dat is het gemiddelde rendement over een langere periode gerekend. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Zeker omdat de nabestaanden het geld waarschijnlijk pas nodig hebben over tientallen jaren van nu. Gemiddeld zal het een hoger rendement opleveren, maar het is niet zonder risico’s.


Je kunt tegen een negatief rendement aanlopen

In 2018 is de AEX met een verlies van 10,4% afgesloten. Maar dit was na een stijgende koers in de voorliggende zeven jaren. In 2019 is de AEX juist met meer dan 17% gestegen vanaf 1 januari. In het resterende deel van het jaar kunnen de koersen weer sterk dalen en het jaar 2019 kan toch weer negatief worden afgesloten. Het blijft beleggen met pieken en dalen. Maar je kunt ook met minder risico’s beleggen met bijvoorbeeld obligaties. Meer risico lopen kan ook door Bitcoins of andere cryptomunten. Houd er rekening mee dat je geld kunt verliezen in plaats van opbouwen.

Je weet niet wanneer je overlijdt

Je kunt 110 worden, maar het kan ook morgen al afgelopen zijn. Dat is ook iets om rekening mee te houden bij het beleggen. Bij overlijden kunnen de nabestaanden het belegde geld direct nodig hebben. Dat kan net zijn in een periode waarin jouw beleggingen in een diepe dip zitten. Iets om rekening mee te houden als je kiest voor het beleggen.

Kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering + beleggen beperkt het risico

Op de Homepage kun je berekenen wat een overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van €20.000 jou gaat kosten. Kiezen voor het verzekeren in combinatie met het beleggen zorgt voor het inperken van het risico. Tot jouw 70e verjaardag krijgen de nabestaanden na jouw overlijden namelijk €20.000 uitgeleerd. Als het rendement op het belegde geld tegenvalt, zijn de gevolgen voor de nabestaanden te overzien. Immers, als je had gekozen voor een uitvaartverzekering met een verzekerd bedrag van €20.000 hadden de nabestaanden ook maar €20.000 uitgekeerd gekregen.

Je kunt dus kiezen voor beleggen in plaats van sparen, maar laat je wel goed adviseren door een expert op dat gebied. Je kunt met een goed doordachte strategie risico’s indammen en zeer grote verliezen beperken. Ook zijn er veel verschillende gradaties van risico waar je tussen kunt kiezen. Ben je er niet gerust op? Kies dan voor sparen ondanks het lage rendement. Beter een laag rendement dan interen op het vermogen.