Bij financieel leed door het overlijden denk je waarschijnlijk gelijk aan de uitvaartkosten, maar na de uitvaart kunnen de problemen nog veel groter zijn. De nabestaanden moeten vaak rondkomen met een inkomen minder. Mogelijk wordt het leed opgevangen door een nabestaandenpensioen, maar verdiep je goed in de financiële gevolgen van het overlijden.

Geenuitvaartverzekering.nl richt zich op het bekostigen van de uitvaart, maar ik wil je ook graag vertellen dat er meer te verzekeren risico’s zijn. Vooral met een huurhuis kan er direct al een groot probleem ontstaan. Door het overlijden valt er een inkomen weg, maar de maandelijkse huur blijft gewoon doorlopen. Er kan eventueel recht bestaan op een hogere huurtoeslag, maar dat vervangt de terugval in inkomsten natuurlijk niet. Eigenaren van een koophuis hebben vaak het geluk dat er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld zit aan de hypotheek.

Hoe kun je jouw nabestaanden goed verzorgd achterlaten?

Het wegvallen van een inkomen kun je deels compenseren met een overlijdensrisicoverzekering. Het exacte bedrag dat je nodig hebt is niet zo eenvoudig vast te stellen. Daarvoor zou je een afspraak moeten maken met een financieel adviseur. Bij het bepalen van het bedrag spelen namelijk veel factoren een rol.

Kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering

Voor jouw nabestaanden kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij het verzekeren van financiële tekorten na het overlijden kun je kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij het overlijden op je 45e laat je financieel een groter probleem achter dan bij het overlijden op je 65e. Het voordeel van een dalende overlijdensrisicoverzekering is dat de premie een stuk lager is.

Wordt de hypotheek volledig afbetaald bij overlijden?

In veel hypotheken zit maar een gedeeltelijke aflossing van de hypotheekschuld bij overlijden verwerkt. Het maakt voor de nabestaanden een groot verschil of de hypotheek afbetaald is na jouw overlijden, of dat er nog een grote schuld blijft bestaan. Veel huiseigenaren denken dat het goed geregeld is, maar na overlijden blijkt het toch anders te zijn. Voorkom dit soort situaties door je er nu al in te verdiepen.