Mensen verbazen zich vaak over de zeer lage premie voor de overlijdensrisicoverzekering in vergelijking met de uitvaartverzekering, maar het verschil is te verklaren.

Iedereen overlijdt een keer. Je kunt 100 jaar of ouder worden, maar het kan ook al veel eerder afgelopen zijn. Bij het verzekeren ligt de onzekerheid in het wanneer. Met een uitvaartverzekering verzeker je het risico. Ongeacht hoe oud je wordt, de verzekering keert uit. De overlijdensrisicoverzekering keert ook uit bij overlijden, maar alleen als het gebeurt vóór de einddatum van de verzekering.

De overlijdensrisicoverzekering is geen volwaardige vervanging

Deze verzekering is maar een gedeeltelijke vervanging van de uitvaartverzekering. Dat komt doordat de overlijdensrisicoverzekering (ORV) een einddatum heeft van bijvoorbeeld 70 of 75 jaar (verschilt per verzekeraar). Bij het in leven zijn op de einddatum, vervalt de verzekering zonder een uitkering te verrichten. Door deze einddatum in de verzekering kan de ORV de uitvaartverzekering niet volledig vervangen.In de ORV wordt geen waarde opgebouwd

In de uitvaartverzekering wordt een waarde opgebouwd. Eigenlijk kun je de premie onderverdelen in een spaardeel en een risicodeel. Het risicodeel zorgt voor het afdekken van het risico van het op jonge leeftijd overlijden. Het spaardeel zorgt voor het opbouwen van een kapitaal om de uitvaartkosten te dragen mocht je wel oud worden. In de ORV verzeker je alleen maar het risicodeel, dus is het ook logisch dat de premie aanzienlijk lager is.

Toch kun je de ORV gebruiken voor het afdekken van de uitvaartkosten

Bij leven wil je alvast iets regelen voor de nabestaanden. Je wilt niet dat ze moeite hebben om de uitvaartkosten op te brengen. Hiervoor kun je de ORV gebruiken. Deze verzekering geeft aanzienlijk lagere maandlast in vergelijking met de uitvaartverzekering. Door het sparen van het bespaarde geld kun je een kapitaal opbouwen waarmee de nabestaanden de uitvaartlasten na jouw 70e verjaardag kunnen opvangen. Onder de streep ben je op deze manier goedkoper uit.

Wil je weten wat een ORV voor jou kost? Op de homepagina kun je een berekening gericht op jouw leeftijd maken. Helaas kun je van deze berekening geen gebruik maken als je jonger bent dan 18 jaar of ouder dan 54 jaar.